CHP’li Öztrak: “SADECE İSTATİSTİKLERLE YALAN DEĞİL; İSTATİSTİKLERLE TALAN”
CHP’li Öztrak:“SADECE İSTATİSTİKLERLE YALAN DEĞİL; İSTATİSTİKLERLE TALAN”
SARAY-TÜİK KARTELİ AYLIK, MAAŞ VE ÜCRETLERİ İSTATİSTİKLERLE GASBETTİ
CHP’li Öztrak, TÜİK’in açıkladığı Haziran ayı rakamının beklentilerin ve diğer kurumların hesaplarının çok altında kaldığına, market fiyatlarındaki değişimler ile TÜİK’in harcama grubu fiyatları arasında büyük farklar oluştuğuna dikkat çekerek, “Her maaş tespit dönemi öncesinde bir TÜİK klasiğine dönüşen enflasyona ağır makyaj, bu yıl da yapıldı. Saray-TÜİK karteli emeklinin aylığını, memurun maaşını, emekçinin ücretini istatistiklerle gasbetti. Saray döneminde Türkiye, sadece ‘istatistiklerle yalanı’ değil, ‘istatistiklerle talanı’ da öğrendi” değerlendirmesinde bulundu.
CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, TÜİK’in açıkladığı Haziran ayı enflasyon verilerini yazılı bir açıklamayla değerlendirdi. Öztrak, açıklamasında şunları belirtti:
SON 5 YILIN EN DÜŞÜK HAZİRAN ENFLASYONU
Haziran ayında TÜİK, hem beklentilerin, hem de diğer kurumların enflasyon tahminlerinin çok altında bir enflasyon rakamı açıkladı. Piyasalar yüzde 1,53-1,60 aylık enflasyon beklerken; EN-AG yüzde 3,05; İTO (Ücretliler Geçinme Endeksi) yüzde 2,31; İTO (İstanbul Tüketici Fiyat Endeksi) yüzde 1,77; TÜİK ise yüzde 1,37 aylık enflasyon hesapladı. Bu, 2020’den bu yana TÜİK’in serisinde görülen en düşük Haziran ayı enflasyonu.
HEDEFLENEN ENFLASYONA ULAŞMAK İÇİN AYLIK ORTALAMA ENFLASYON YARI YARIYA DÜŞMELİ
Geçtiğimiz yılın ikinci yarısında aylık ortalama enflasyon yüzde 2,5 olarak gerçekleşti. Bu yılın ilk 6 ayında gerçekleşen aylık ortalama enflasyon ise yüzde 2,6 oldu. Erdoğan’ın açıkladığı “Yılsonunda yüzde 30’un altında enflasyon” hedefine ulaşmak için 2025’in ikinci yarısında gerçekleşecek aylık ortalama enflasyonun yüzde 1,6’yı geçmemesi gerekiyor. Ancak ortalama enflasyonun, hem geçen yılın son 6 ayının, hem bu yılın ilk 6 ayının yarısına TÜİK makyajı olmadan nasıl düşeceği izaha muhtaç. Ortada bunu sağlayacak bir istikrar programı yok. Sadece döviz kuruna abanarak bu yapılacaksa, reel kesimin buna dayanacak takati de yok.
ERTELENEN KAMU ZAMLARININ YÜKÜ, EMEKLİNİN VE EMEKÇİNİN SIRTINA YÜKLENDİ
İlk 6 aydaki enflasyonun telafisi dahil, memur ve emeklisine yılın kalanı için reva görülen zam yüzde 15,57. SSK-BAĞKUR emeklisine yılın kalanı için reva görülen zam yüzde 16,67 oldu. Ama konutta tüketilen doğal gaza temmuzda yüzde 24,6 zam geldi. Bu ve buna benzer kamu zamları Temmuza ertelenince, yılın ikinci yarısında yapılacak maaş, aylık ve ücret artışlarına esas teşkil eden ilk 6 aylık enflasyon düşük çıktı. Şimdi çalışanlar ve emekliler önümüzdeki 6 ay, yılın ikinci yarısında aktarılan zamların yükünü bütçelerinde taşıyacaklar.
MERKEZ SARAY’IN BEKLEDİĞİ FAİZ İNDİRİMİNİ YAPABİLECEK
Diğer taraftan ilk 6 ay enflasyonu düşük çıkarıldığı için de, Merkez Bankası Saray'ın çok beklediği faiz indirimini yapabilecek.
GIDA FİYATLARININ GERİLEDİĞİNE SADECE TÜİK İNANIYOR
TÜİK ne kadar makyaj yapsa da, mızrak çuvala sığmıyor. Haziran ayında; TÜİK’e göre gıda fiyatları yüzde 0,27 gerilemiş! Ama TÜRK-İŞ’e göre mutfak enflasyonu yüzde 4,08. İTO’ya göre gıda grubundaki fiyat artışı yüzde 1,93! TZOB’un market fiyatı araştırmasına göre tavuk eti fiyatı yüzde 4,55 artarken TÜİK’e göre yüzde 4,03 düşmüş. Dana eti fiyatı TZOB’a göre yüzde 2,63 artarken, TÜİK’e göre bu gruptaki fiyat artışı yüzde 0,28’de (TZOB’un tespit ettiği artışın onda birinde) kalmış. Pirinç fiyatı TZOB’a göre yüzde 7 artmış, TÜİK’e göre pirinç fiyatında artış yüzde 1’i bile bulmamış, yüzde 0,68 olmuş. TZOB nohut, kuru fasulye, kırmızı-yeşil mercimek fiyatlarının ortalama yüzde 2,5 civarında arttığını tespit etmiş. TÜİK’e göre ise kuru baklagiller grubunda fiyat artışı yüzde 0,88! TÜİK’in fiyatları, pek çok kalemde vatandaşın markette, çarşıda, pazarda karşılaştığı etiketlere uymuyor.
ENFLASYONUN ŞAMPİYONLAR LİGİNDEYİZ
TÜİK’in Haziran’da açıkladığı yıllık enflasyon ise yüzde 35,05. 2025 itibariyle enflasyonun en yüksek olduğu 7 ülkeden biriyiz. Yıllık enflasyona en önemli katkı yapan mal ve hizmetler, aynı zamanda dar ve sabit gelirli vatandaşlarımızın en çok tükettiği: Gıda, Konut ve Ulaştırma.
SARAY-TÜİK KARTELİ EMEKLİNİN-EMEKÇİNİN HAKKINI GASBETTİ
Her maaş tespit dönemi öncesinde Bir TÜİK klasiğine dönüşen enflasyona ağır makyaj, bu yıl da yapıldı. Bu Haziran ayında da Saray-TÜİK karteli emeklinin aylığını, memurun maaşını, emekçinin ücretini istatistiklerle gasbetti. Saray döneminde Türkiye sadece “istatistiklerle yalanı” değil, “istatistiklerle talanı” da öğrendi.
Okunma Sayısı : 88
