Sütte zam beklentisi artıyor ama sanayici hala 17,15 TL’yi uygulamıyor!
“Üretici bir litre süte karşılık 1,5 kilo yem alamıyorsa, bu fiyat sürdürülebilir değildir” diyen Merkez Birlik Başkanı Tevfik Keskin, yeni çiğ süt fiyatı açıklanmadan önce mevcut referans fiyatın sahada tam olarak uygulanmasını istedi.
Türkiye Tarımsal Süt Üreticileri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Tevfik Keskin, süt üreticilerinin sahadaki mağduriyetine dikkat çekerek, çiğ süt referans fiyatına sanayicinin uymadığını açıkladı. Keskin, temmuz ayında yeni fiyat beklentileri artarken mevcut referans fiyat olan 17,15 TL’nin bile uygulanmadığını vurguladı.
Sanayici Konsey kararlarına uymuyor
Ulusal Süt Konseyi tarafından belirlenen ve 1 Ocak 2025’ten bu yana geçerli olan çiğ süt tavsiye fiyatı (%3,6 yağ, %3,2 protein bazlı) 17,15 TL olarak açıklanmıştı. Ancak sahadan alınan bilgiler ve üretici birliklerinin gözlemlerine göre, bu fiyatın uygulanmadığı ve sanayicilerin Konsey kararlarını yok saydığı ifade ediliyor.
Tevfik Keskin yaptığı açıklamada, “Bakanlığımız bir yıldır çiğ süt piyasasını düzenlemek için regülasyon uyguluyor. Ancak görüyoruz ki sanayici, bu regülasyonlara ve referans fiyatlara uymamakta ısrarcı” ifadelerine yer verdi.
Yeni fiyatlar sanayiciye değil, üreticiye nefes aldırmalı
Temmuz ayında çiğ süte zam beklentisi olduğu bir dönemde konuşan Keskin, olası bir fiyat artışının, eğer uygulanmayacaksa, sanayiciye yeni bir zam kapısı açmaktan öteye gitmeyeceğini belirtti. “Yeni fiyat üreticiye bir kazanç sağlamayacaksa, raftaki ürünlerin zamlanması dışında bir etkisi olmayacaktır” diyen Keskin, açıklanan fiyatların raflara değil, üreticiye yansıması gerektiğinin altını çizdi.
Üretici 1 litre sütle 1,5 kilo yem alabilmeli
Keskin, açıklamasında süt üretiminde maliyetlerin her geçen gün arttığını hatırlatarak şu ifadeleri kullandı: “Üretimin sürdürülebilirliği için üretici, sattığı her litre sütle 1,5 kilo yem alabilmeli. Ama mevcut sistem bu dengeyi sağlamıyor. Fiyatlar açıklanıyor ama uygulanmıyor. Bu yüzden önce mevcut referans fiyatın sahada tam olarak uygulanmasını, ardından fiyat revizesinin yapılmasını talep ediyoruz.”
Bakanlık regülasyona devam ediyor, sanayiciden de aynı hassasiyeti bekliyoruz
Sözlerinin sonunda Bakanlığın piyasayı düzenlemeye yönelik çabalarını olumlu bulduklarını ifade eden Keskin, “Bakanlığımız sahada regülasyonu sürdürüyor. Aynı ciddiyeti süt sanayicisinden de bekliyoruz. Biz üreticiler emeğimizin karşılığını almak, sürdürülebilir üretim yapmak istiyoruz. Sanayiciler de bu sürece sorumlulukla yaklaşmalıdır” dedi.
Okunma Sayısı : 150
